Over (on)handigheid en mildheid.

Wie deze ochtend De Morgen opendeed, kon daarin een stuk van Maarten Boudry lezen getiteld “De versoepelbrigade heeft een nieuwe lockdown juist dichterbij gebracht”. Je hoeft het zelfs niet te lezen, want daarmee weet je ook meteen alles wat er in staat. Nee, echt.

'Har and Heva sleeping while Mnetha looks on' van William Blake

Het doet denken aan de opmerking van een supersympathieke Nederlander uit het Gentse (een “marketing-specialist”, als iemand bij het vinden van de naam kan helpen). Na een redelijk boze uitleg over het één of ander, zei hij gevat: “Thomas, je hebt waarschijnlijk wel gelijk, maar het is niet handig.”

Die opmerking zindert tot de dag van vandaag nog na. Want oh, hoeveel slimmer is ze niet dan de vreselijke “het is niet wat je zegt, het is hoe je het zegt” boutade. “Je hebt gelijk, maar het is niet handig” herinnert ons er aan dat communicatie ook een doel dient. En daar wringt het heel hard bij Maarten. Want, wat is het doel hiervan eigenlijk?

Je zou kunnen denken dat het een pleidooi is voor straffere maatregelen, maar daarover gaat het eigenlijk nauwelijks. Het grootste deel van de tekst wordt besteed aan het zo erudiet mogelijk schofferen van wat Maarten als de “versoepelbrigade” heeft bestempeld.

En daarin zit natuurlijk al de belangrijkste (en quasi enige) retorische truc in deze opinie, zoals we het van Maarten gewoon zijn. Een erg populistische bovendien, want het verzinnen van zulke koosnaampjes zien we natuurlijk ook voortdurend bij mensen zoals Trump, De Wever en konsoorten. Het past perfect in het rijtje van “snowflakes”, “yogasnuivers” en dergelijke. Alleen is het daarmee ook een klassiek geval van “iedereen op een hoop gooien”. Want het suggereert dat iedereen die bezwaren had tegen bepaalde maatregelen in eenzelfde doos past van onverantwoorde “versoepelaars”. Ben je niet voor ons, dan ben je tegen ons.

Jaja, Maarten maakt er weer een soepje van.

Want valt daar bijvoorbeeld ook kritiek op de aangekondigde avondklok, midden in de hittegolf van augustus en met een fractie van de huidige besmettingsgraad, onder? Hey, dan zit ik ook al in de versoepelbrigade!

Wel lieve vrienden, dat lijkt me geen schande. Want hoeveel mildheid kunnen we niet vinden in ons gezamenlijke verhaal tot hiertoe?

We hebben ons samen over de onwennigheid van mondmaskers gezet. Weet je nog, die dag begin de zomer, toen we plots collectief meededen? Soms met veel tegenzin, maar weet dat dat mag! Je mag dat (super)vervelend vinden. Laat het je alleen niet ontmoedigen om er ook effectief eentje te dragen waar het gevraagd wordt. Maar daar rept Maarten geen woord over.

Er is zwaar geprotesteerd tegen de heftigheid van de nieuwe maatregelen in augustus, maar weet je wat? We hadden gelijk. De maatregelen zijn milder gemaakt en de curve is toch naar beneden gegaan. Maar daar praat Maarten niet over.

Quasi elke ouder die online klaagt over de sluiting van scholen, draait zich vervolgens om om er voor te zorgen dat hun kinderen toch min of meer een schooljaar kennen en niet teveel afzien. Ja, ten koste van hun eigen nachtrust en mentale gezondheid als het moet. Maar daarvoor applaudisseert Maarten niet.

De cultuursector die tussen hamer en aambeeld zit, die wellicht (alweer) gedwongen zal worden om te sluiten, maar daarmee soms in zware financiële miserie verglijdt. Wat moeten zij eigenlijk doen? Als ze niet mogen pleiten voor een manier om hun werk te doen, gaat Maarten dan pleiten voor échte financiële maatregelen en niet het schaamlapje van Jambon? Vermoedelijk niet. Wat maakt het uit dat mensen lijden als je even lekker je gelijk kan halen?

Weet dit, lieve vrienden, dat als dit allemaal voorbij is, alleen de échte losers nog zullen staan natrappen. De rest van ons zal, met een werkelijk kosmische mildheid, de tranen van elkaars gezicht vegen en zeggen: “We hebben veel ruzie gemaakt, maar ik begrijp wel waarom. Het is nu voorbij. Terug vrienden?”

Als we allemaal dat woord “mildheid” dichtbij houden, is die uitkomst gegarandeerd. Zelfs voor Maarten.

(Opgedragen aan mijn grote broeder.)

- TG