Hier komt de shit sandwich. Tjoe tjoe!

In de communicatie is er een techniek die - zonder zever - de "shit sandwich" wordt genoemd. Dat is een manier om slecht nieuws te brengen door het langs beide kanten te verpakken in een sneetje zoet brood. Vandaag gaan we eens écht proeven wat men ons in onze strot probeert te duwen. Allez, voor wie daar zin in heeft.

Voor we bij de praktische voorbeelden komen, is er de aanrader om dit weekend (nog) eens naar "The Big Short" te kijken. Heel veel mechanismen, inclusief het massale publieke bedrog, werden in 2008 al eens gedemonstreerd. Dat geeft in ieder geval het voordeel dat we perfect weten hoe het scenario loopt vanaf hier. Mijn innerlijke gevoelsmeter staat op niveau "Marc Baum", één van de hoofdpersonages, al scheld ik een beetje minder.

Voorbeeld nummer 1. In het persbericht van Lantis wordt vandaag (ja, op een feestdag voor een lang weekend) de vergunningsaanvraag aangekondigd voor de Oosterweelverbinding. De shit zit daar letterlijk in het midden verstopt:

"Om het Oosterweelproject te realiseren zal de komende jaren 4,5 miljard euro nodig zijn. Een groot deel daarvan, 3,6 miljard euro, zal Lantis lenen, dankzij de Vlaamse Overheid en de Europese Investeringsbank. Dat bedrag wordt volledig terugbetaald, door middel van tolgelden die de komende 35 tot 40 jaar zullen geïnd worden bij de weggebruikers.

Het geld dat nodig is om de leefbaarheidsprojecten in het Oosterweelgebied te realiseren, zo’n 915 miljoen euro, zal de volgende jaren worden samengebracht in een zogenaamd ‘overkappingsfonds’. Alle niet gebruikte budgetten van de Vlaamse administratie voor openbare werken, zullen worden overgeheveld naar dit fonds. Mocht het fonds niet snel genoeg gespijsd geraken, dan zal Lantis borg staan voor de uitvoering van de werken en een deel pre-financieren."

Dus, even samenvatten. In het midden van de grootste pandemie sinds de Spaanse griep, gaat de Vlaamse overheid 3,6 miljard lenen om een tunnel te graven onder de Schelde en daarmee nog wat openbare ruimte naar de zak helpen bij het Noordkasteel. Dat enorme bedrag moet terugverdiend worden met tolgelden. Maar hey, wat als dat niet lukt? Dan staan wij daar collectief voor garant natuurlijk, een luttele 550 € per Vlaming (van baby tot bejaarde). Wat als die tunnel niet gebruikt wordt zoals men hoopte? Dokken, dom plebs!

De veelbeloofde overkapping wordt langzaam maar zeker herschreven als "leefbaarheidsprojecten" en wordt letterlijk betaald met de overschotjes van andere openbare werken. De overheid zou dus zijn eigen budgetten met bijna een miljard te voorzichtig moeten misrekenen. Wat kan er mis gaan? Maar geen zorg, als dat niet lukt, staat Lantis wel borg! Euh, wat? Met welk geld? Wat betekent "een deel pre-financieren"? Dat is toch gewoon nog een lening aangaan op de kap van de belastingbetaler?

Je kan je afvragen waarom geld voor die "leefbaarheidsprojecten" niet gewoon meteen mee geleend wordt en we vrolijk terugbetalen met die zogenaamde "budgetoverschotten". Vraag het eens aan de Ringlanders, die niet eens zo lang geleden vrolijk sigaren stonden uit de delen aan de overheid.

Ik vraag het me niet meer af. Ik schaam me eigenlijk diep om deel uitgemaakt te hebben van een burgerbeweging die hier mee de handtekening onder heeft gezet. Dit is je reinste oplichterij.

Dit is letterlijk het scenario uit The Big Short. In het midden van de grootste economische crisis die de meesten van ons in hun hele leven zullen meemaken, is men de koffers nog snel aan het leegroven, vlak voor het iedereen zichtbaar is dat de boel eigenlijk al lang is ingestort.

Vliegtuigmaatschappijen en autobouwers "redden" die het komende jaar quasi geen klanten (en dus ook geen werknemers) zullen hebben. Tunnels financieren waar niemand nog op zit te wachten. En, wellicht, achter onze rug ook nog de petrochemie geld aan het beloven, terwijl de klimaatverandering die om de hoek staat te loeren en het instorten van hun risicokaptiaalmodel die hele industrietak wellicht wegvaagt de komende jaren.

De crisis van 2008 heeft voor een onwaarschijnlijke concentratie van welvaart bij de allerrijksten gezorgd. (Bron: https://hbr.org/2018/09/research-how-the-financial-crisis-drastically-increased-wealth-inequality-in-the-u-s)

Nu gaat men dit nog eens dunnetjes overdoen. En met dunnetjes bedoel ik 10x erger.

En ondertussen wiegt men iedereen in slaap met liedjes over "heropleving" van "de economie".

Maar u moet het niet van mij aannemen. Laten we even de minister van financiën Alexander De Croo" even aan het woord laten. Maar eerst de context:

De btw-ontvangsten van maart liggen 60 procent, of 1,3 miljard euro, onder het niveau van maart vorig jaar. De bedrijfsvoorheffing is ook met een miljard euro gedaald, dat is een derde minder dan vorig jaar. Gisteren raakte al bekend dat de voorafbetalingen van de bedrijven ook met 30 procent zijn gedaald: dat gaat ook over 2 miljard euro minder.

De minister:
"In principe is dit eenmalig", hoopt [De Croo]. "Als wij vanaf maandag die wederopstart goed aanpakken en ons goed aan de regels houden, kan de economie misschien snel weer opstarten en is er geen enkele reden om te denken dat dit structureel zou zijn. Als de Europese economie in crisis blijft, is dat natuurlijk een andere zaak."

Weet je wat de kans is dat onze economie "snel weer heropstart"? NUL. De kans is nul.

De redenen daarvoor zijn eenvoudig. Er waart een virus rond die nog maanden, wellicht tot het einde van het jaar, significante negatieve impact zal hebben op het consumptiegedrag van mensen. Dat is gewoon een staalhard feit en die met geen enkele hoeveelheid suiker stopt met naar kak te smaken.

Consumptiecrisis = liquiditeitscrisis. Liquiditeitscrisis = ontslagen, faillissementen en wellicht deflatie.

60% minder consumptie, dat staat er letterlijk. Er is geen enkele manier waarop een groeigebaseerde economie zoiets zomaar verteert.

De manier waarop de particratie dit probleem aanpakt, zijnde de schatkist leeggrabbelen terwijl het kasteel in brand staat, zal het ook alleen maar erger maken. Want tegen de tijd dat wij, het kiesvee, doorhebben dat we het roer écht moeten omgooien, zijn daar al lang geen middelen meer voor en/of hebben we zoveel zinloze schulden opgelopen dat we ons nauwelijks nog uit het moeras getrokken krijgen.

En dat lijdt op zijn beurt dan weer tot racisme, populisme en trek de lijn maar door. Ik hoop dat Alexander al een mooi exit-scenario heeft liggen voor zichzelf, want het vertrouwen in partijpolitiek zal definitief en onherroepelijk weg zijn.

Nogmaals, met een gegarandeerd inkomen zou de wonde flink gestelpt kunnen worden. Maar het is duidelijk dat "the powers that be" daar geen zin in hebben. Ze vullen liever hun zakken terwijl al de rest in stinkende armoede wordt gestort.

Ik ben echt diep gedegouteerd. Door de schaamteloosheid waarmee dit wordt gedaan, door de vele mensen "van goede wil" die hier aan meewerken, door de pers die met de vingers in de neus staat te kijken. (Ook dat komt aan bod in The Big Short, check maar eens hoe The Wallstreet Journal reageert wanneer men probeert om de frauduleuze gang van zaken aan te kaarten.)

Over een paar weken, na die fameuze "heropening van de economie" zal je wel zien hoe het "plots" duidelijk wordt dat dit toch een langdurige economische crisis zonder weerga zal zijn. Wie had dat kunnen zien komen, zal men zeggen. Ah, oei, jammer dat we al zoveel schulden bij de belastingbetaler hebben gecreëerd tussendoor. Spijtig, spijtig. Op de tandjes bijten, dom plebs!

Echt, dag van de arbeid mijn gat. Dag van de kak ja.

Zorg goed voor jullie zelf, ik ga wat hardlopen en gillen aan het Noordkasteel.

- TG