Oude pijn en yoga.

Een paar weken geleden was het weer zover. Dat oude, vertrouwde gevoel van "hmmm, er is iets mis, want ik ben veel te moe". Om vervolgens eens rustig een zelfscan te maken en te beseffen dat, ah ja, de rugpijn terug is van lang weggeweest.

Het is een vertrouwd gevoel omdat mijn lichaam er jarenlang mee heeft rondgelopen en ja, ook pijn went. Pas op pijnniveau 5, waarbij het begint aan te voelen als permanente bijensteken, wordt het moeilijker om te negeren. De verklaring is, al pakweg 15 jaar lang, altijd dezelfde: Spierpijn voortkomend uit teveel op een stoel zitten, gecombineerd met stress. Ongetwijfeld lopen er extreem veel mensen rond met gelijkaardige klachten.

Mijn huisarts stuurde me al die jaren geleden steevast naar de kinesist, in combinatie met pijnstillers als het té erg was. Daar wachtte dan een behandeling met massages en elektrische stimulatie.

Dat hielp wel min of meer, maar na zo enkele jaren telkens weer opnieuw door zo'n cyclus rugpijn-huisarts-kinesist gelopen te zijn, vroeg ik me af of dit het dan was. Of er echt geen betere en structurelere oplossing zou zijn. (Ja, je kan uit protest je bureaustoel verbranden, maar dat bracht in mijn geval niet echt zoden aan de dijk.)

Goed. Tijd om wat trots in te slikken en eens "iets anders" te proberen. Dat werd dan, ja, yoga. (De Antwerpse burgemeester mag nog eens lekker gillen.)

Maar hier is de clue, lieve vrienden, na een luttele drie sessies "op de yoga", was die pijn gewoon weg. Niet een beetje, helemaal. Ammehoela seg. Voor een fractie van wat al die "medische behandelingen" allemaal hadden gekost. En al gauw kwam het besef dat, mits een beetje "yoga onderhoud", de spierpijn ook niet zomaar terug kwam.

Veel mensen verliezen wel eens vertrouwen in het medische systeem, dit was mijn moment. Nu goed, ik ga nog steeds naar gewone dokters en homeopathie is nog steeds niet mijn ding, maar sindsdien vraag ik me wel vaker af "wat wordt er mogelijk niet gesuggereerd, louter omdat het niet terugbetaald wordt?"

(Mijn dierbare vriend Vincent Verstraeten heeft trouwens zo een hele hoop slechte ideeën over voeding terecht in vraag gesteld, waardoor ik nu dingen doe zoals kijken wat het effect is van een suikerloos dieet op tandsteen. Want ook daar, een hardnekkig geval van paradontitisch, stelt de tandarts geen echte oplossing voor buiten symptoombehandeling, terwijl ik in literatuur zo kon vinden dat er een relatie bestond met pre-diabetes symptomen.)

Nu goed, dat alles om te zeggen dat ik terug ben begonnen aan yoga en de spierpijn is al van niveau 5 naar niveau 1 gezakt. Daarvoor heb ik me - na me alweer over de nodeloze zelftrots te zetten - ingeschreven voor de online sessies van Yoga Station, georganiseerd door de fantastische Kristel Sieprath.

Mocht je, net zoals mij, last hebben van "zitpijn in Coronatijden", dan kan ik het niet harder aanraden.

- TG