Het is gebeurd

Het is gebeurd. Een 100-tal superdappere klimaatactivisten hebben hun lijf tegen de Ineos machine geworpen en zijn het 55ha grote bos gaan bezetten. Hier is wat je moet weten en een paar ideeën over wat je kan doen.

Weet ten eerste dat Ineos over nagenoeg alles wat ze zeggen liegt. Dat doen ze systematisch en zonder enige gène. Meestal zijn dat “feiten” die ze zo hard verwringen dat je het alleen leugens kan noemen. Trumpiaans.

Zo beweren ze nog altijd dat het geen plasticfabriek is. Nochtans gaven hun bedrijfsleider het in De Tijd letterlijk toe. De waarheid is eenvoudig. Als dit ding af zou geraken, dan komt er aan de poort tussen 1,5 en 2 miljard kg plastic uit per jaar. De helft daarvan zal naar wegwerpverpakkingen gaan. Hoezo geen plasticfabriek?

Ze zullen liegen over de veiligheidssituatie. Maar ook dat is grappig tegenstrijdig, want de éne keer is alles het veiligste wat je je kan voorstellen (bijvoorbeeld wanneer je een massale oven op fossiel gas vlakbij een kerncentrale wil bouwen), de andere keer is het superdupergevaarlijk en suggereren ze dat we beter preventief bomen beginnen kappen. Als het voor hen maar goed uitkomt.

Ze zullen liegen over de klimaatimpact. Die zullen ze minimaliseren terwijl ze eigenlijk volop aan het lobbyen ziijn om OP ONZE KOSTEN hun CO₂ onder de Noordzee te mogen dumpen. Weet gewoon dat Ineos in Schotland nu al de grootste klimaatvervuiler is en ze druk bezig zijn om het hier ook te worden. (Deze week nog: https://theferret.scot/ineos-sse-exxon-carbon-polluter/)

Ze zullen liegen over het aantal jobs dat er zouden bijkomen. Weet gewoon dat dat cijfer telkens met 50 omhoog gaat elke keer er protest is. Vermoedelijk zitten we dit weekend aan “500 jobs”. Voor alle duidelijkheid, die zullen er niet zijn. Zwanst nei ni eh. Het kan sowieso niet afgedwongen worden (dus het is heel goedkope PR), maar bovendien zijn dit soort moderne fabrieken 100% geautomatiseerd en Ineos is notoir in het “optimaliseren” van hun werkvolk, tot er ongelukken beginnen gebeuren.

Ze zullen compleet verzwijgen hoeveel belastingsgeld ze van plan zijn op te slurpen en te verplaatsen naar hun belastingsparadijzen in Zwitserland (hoofdzetel Ineos) en Monaco (eigenaar Ineos). Het getuigt van een onwaarschijnlijke schurkerigheid dat deze informatie systematisch wordt verzwegen en dat de media dit zomaar aanvaardt.

Het ergste is, en hier schaam ik me eigenlijk heel hard voor, dat de kans reëel is dat Ineos de overheid zelf, onze zogenaamde vertegenwoordiging, als spreekbuis zal gebruiken en we dezelfde leugens ook vandaar moeten horen. Tenslotte mochten de mannen van Ineos hun interview met De Tijd ook gewoon doodleuk op de hoogste verdieping van het Havenhuis doen.

Wat kunnen jullie doen, lieve vrienden? (Want van de overheid moet je het dus niet verwachten.)

Hang dit ten eerste aan de grote klok. Laat iedereen weten wat er aan het gebeuren is en waarom. Informeer mensen. Doorprik de bullshit. (Als je vragen hebt, stel ze maar.) Klaag tegen journalisten die niet verder geraken dan wat industriële bullshit-grade PR herhalen. Eis eerlijkheid.

Wees getuige. Hoe en waar je ook maar kan. Laat de overheid weten dat je meekijkt. De hele wereld kijkt mee. Dit is “ground zero” van het klimaatgevecht.

Als je graag fietstochtjes maakt in de haven, is het nu de moment.

Gooi uw lichaam op de machine.

Ik zie jullie allemaal zo, zo graag.

- TG