mani pakala ike, het (geld)systeem heeft builenpest.

Nu en dan, lieve vrienden, wordt er je gevraagd de duisternis even in de ogen te kijken. Omdat zovelen onder jullie al hebben aangegeven het moeilijk te hebben met dit type berichten, deze verzachtende inleiding, want je moet er toch even door. Adem gewoon even rustig en kruip in het rationele deel van je hersenen, laat de angst even voor wat ze is.

Nu en dan, lieve vrienden, wordt er je gevraagd de duisternis even in de ogen te kijken. Omdat zovelen onder jullie al hebben aangegeven het moeilijk te hebben met dit type berichten, deze verzachtende inleiding, want je moet er toch even door. Adem gewoon even rustig en kruip in het rationele deel van je hersenen, laat de angst even voor wat ze is.

We are here to observe. Als we niet durven kijken, kunnen we dingen niet aanpakken. Het geeft zelfs een perverse dynamiek, waarbij het opportuun kan zijn voor bepaalde types om de gruwel nog op te drijven, omdat we dan toch niet kijken. Wees getuige. Maar, er is ook een sprankeltje hoop, die komt op het einde.

De voorbije week liep alsof we bij de dokter kwamen die ons vertelde dat er een verschrikkelijke builenpest in ons woedt én dat er al verschillende organen aan het falen zijn, maar we wilden daar niet naar luisteren en bleven ons maar concentreren op de tandpijn die er ook was. Heel eerlijk, het is moeilijk te begrijpen. Hoe kan het dat twee van de ergste rapporten die de voorbije maanden werden gepubliceerd compleet overschaduwd werden door een obsessie met wat BV’s in hun privésfeer doen? Hoe kan het dat we niet collectief op straat staan met hooivorken in de aanslag? Is het echt nodig dat er eerst builen compleet openbarsten in ons gezicht? Dat een tentenkamp in vlammen moet opgaan, voor we zelfs overwegen die honderdduizenden vluchtelingen die de Middenlandse zee oversteken, weg van een soort gruwel die ons mogelijk zelf nog wacht, zelfs als mensen te bekijken.

Het eerste rapport zou je eigenlijk in zijn geheel moeten lezen. Nee, echt. Het kan niet dat slechts een handjevol mensen dit lezen en de rest het overlaat aan enkele journalisten die ook uiteindelijk maar een persbericht overtypen.
Het gaat hierover: “Power, Profits and the Pandemic” (https://oxfamilibrary.openrepository.com/handle/10546/621044), een rapport van Oxfam International over hoe grote bedrijven het financieel gedaan hebben tijdens het eerste half “corona” jaar.
Laat je daarbij even niet afleiden door de enorme bedragen die in verband met Amazon worden vermeld. Dat gaat alleen maar omgezet worden in wat opinies over “ons” online shopping gedrag, net zoals plasticvervuiling steevast op consumenten wordt gestoken, in plaats van de producenten van al die toxische rommel.

Wat bijzonder is en wat we al lang vermoedden, is hoe extractief die economische spelers zijn geworden. Als gigantische bloedzuigers op het financiële systeem. Het werd eigenlijk al aangekondigd in 2019, toen de 500 grootste bedrijven er in geslaagd zijn om 90% van hun winst aan hun aandeelhouders te geven, voor een totaal van 9,1 billioen $. Ook dat bedrag is eigenlijk niet belangrijk, echt waar. Het probleem is dat deze bedrijven daarmee al hun (mogelijke) reserves opeten en gewoon gestopt zijn om in zichzelf te investeren. Dit is het punt waarop je je kan afvragen hoe ze dat doen, wie dan wel die bedrijven in leven houdt?

Maar daar stopte het niet. Dan begint de waanzin pas.
Toen de pandemie zich aankondigde, hadden de grote kledingmerken dus geen geld meer. Je zou denken dat dezelfde aandeelhouders, die nauwelijks een maand voordien nog hun zakken volpropten met winst, nu ter hulp zouden komen? Nee hoor. Alle verliezen werden gecompenseerd door miljoenen werknemers te ontslaan en leveranciers te weigeren te betalen.
Maar dan beginnen de kaken van eender wie met wat moreel besef over de grond te slepen.

Er zijn namelijk een pak bedrijven die gewoon door bleven gaan met handenvol geld te geven aan hun aandeelhouders, compleet los van de winst (als die er nog was). Toyota is er in geslaagd om 200% meer dividenden uit te keren dan ze winst hebben gemaakt. En BASF, je weet wel, dat innovatieve Duitse bedrijf waar we zo’n fan van moeten zijn in Antwerpen, gaf VIER KEER meer geld aan hun aandeelhouders dan ze winst hadden gemaakt. Misschien begint dit al wat abstract te klinken, maar dat komt er op neer dat deze bedrijven letterlijk schulden zijn beginnen maken, om toch maar hun eigenaars geld te kunnen geven.

Hoe absurd dat ook al klinkt, het wordt nog erger.

De petrochemische spelers Exxon Mobil, Total, Shell, Petrobras, Chevron en BP maakten samen immers een verlies van 61,7 miljard $ in de eerste helft van 2020. In diezelfde periode gaven ze echter 31 miljard $ uit aan hun aandeelhouders.

Stop. Lees die vorige paragraaf nu nog eens. En nog eens als het moet. Want, als je een beetje kan rekenen, dan zie je dat die bedrijven een put van 91,7 miljard $ hebben geslagen, maar ondertussen zijn hun aandeelhouders gewoon nog rijker geworden. Het is absoluut onbegrijpelijk dat dit niet op elke voorpagina staat.

Voor wie zich afvraagt waar Ineos zit in dat lijstje, is het misschien belangrijk om even te melden dat dat bedrijf niet beursgenoteerd is en dat we dus gewoon geen zicht hebben op wat dit bedrijf financieel aan het doen is en het soort risico’s dat ze aan het opstapelen zijn. Maar de kans is zeer reëel dat de situatie daar nog erger is.

Ja, daar zijn we dus met Vlaanderen in aan het “investeren”. In dit soort bedrijven, in dat bedrijf. Nu ja, de particratie dwingt ons eigenlijk om er geld aan te geven, dik tegen onze zin (zie later), dus het is eerder een hold-up dan een investering.

Tussendoortje: Een ander nieuwtje dat deze week uitkwam, was dat Inovyn, één van de bedrijven in de Ineos groep, op grote schaal pesticiden verscheept vanuit de UK naar Afrika en Latijns-Amerika die in Europa al lang verboden is omdat ze kankerverwekkend zijn voor de mens. Olé. Schrijf het maar op de rekening.

Adem even diep in en uit, want dan komt nog de pharma-industrie aan bod. Je weet wel, die grote helden die met man en macht dit nieuwe virus wel eens zullen gaan tackelen. AbbVie bijvoorbeeld (sowieso al eerste klasse schurken), keerde volgens het Oxfam rapport in de eerste twee kwartalen ook 184% van haar winst uit aan haar aandeelhouders. Johnson & Johnson, Merck en Pfizer keerden samen 16 miljard $ uit aan hun aandeelhouders.

Hoezo, zou je denken, die hebben toch alle geld nodig om zo snel een vaccin te ontwikkelen? Nee hoor, dat komt gewoon van ons, met groetjes van onze regeringen.

Dit is de sleutel bij al die bizarre bewegingen: Het is allemaal enkel mogelijk omdat er - zoals eerder aangehaald - massaal veel overheidsgeld naar deze bedrijven aan het stromen is. In veel gevallen zou je zonder meer kunnen zeggen dat ze zonder die injecties gewoon al lang failliet zouden verklaard zijn. Maar stel je voor dat je als bedrijfsleider gewoon open en bloot de kluis leegrooft, terwijl je overal om financiële steun vraagt. Want dat is wat er dus gebeurd hé. Geen complottheorie, je kan het gewoon lezen in hun aandeelhoudersrapporten.

“Ons belastingsgeld!” hoor je al roepen, maar ook dat is technisch niet correct. Het is geld dat eenvoudigweg bijgedrukt wordt en mee op de rekening wordt gezet als schuld. Dus, dit is niet zomaar een roofoveral, dit is een roofoverval waar je met een lening naar huis wordt gestuurd.

En let op, want je hoeft maar enkele maanden af te tellen voor de oproepen tot “besparingen!” uit het politieke rovershol zullen klinken. De eerste opmerkingen in die richting zijn zelfs al begonnen. Kleintjes, wellicht om de temperatuur te checken.
Ondertussen houdt het “socialiste” deel van de particratie, excusez-moi de “sociale beweging”, zich bezig met een naamsverandering. Dit terwijl onder hun eigen ogen de grootste roofoverval in de voorbije geschiedenis zich voltrekt. Al die persoonlijke opmerkingen richting Conner Rousseau betekenen in vergelijking nauwelijks iets, het onbenoemde probleem is dat hij klaarblijkelijk stekeblind is.

De nationalisten kunnen niet rekenen, de socialisten zijn stekeblind, de groenen zijn toondoof, de katholieken hebben geen moreel kompas en de liberalen snappen niet dat vrijheid meer is dan de vrijheid om geld uit te geven/schulden te maken. Als u moet overgeven, hou de tanden dan op elkaar want we moeten besparen op ons eten. En samen laten ze de particratie nog verder vervellen tot openlijke kleptocratie, een regering van dieven.

Het is moeilijk te omschrijven hoeveel weerstand dit bij mij persoonlijk oproept. Voldoende om “ik” heel even aan boord te hijsen. Ik weet niet, lieve vrienden, of ik me onder deze omstandigheden nog ga laten vaccineren. Niet omdat ik niet geloof in de wetenschappelijke werking of één of ander complot zie met microchips of zo. Maar omdat het sociale contract onderhand zo onder de kak zit, dat ik eigenlijk nog liever doodziek wordt.

Het is ook gewoon geen complot: Ze zeggen gewoon letterlijk wat ze aan het doen zijn. Omdat de Big Pharma er van uitgaat dat ze geld zullen gaan verdienen zoals slijk aan dat hele vaccin verhaal, nemen ze vrolijk nu al een voorschot. Dat terwijl honderden miljoenen mensen hun job verloren en zich afvragen hoe ze in ’s hemelsnaam moeten rondkomen de komende maanden.

Ja, het systeem is ondertussen zo corrupt dat het moreel verantwoord is geworden dat er doden vallen om het tegen te houden. Niet actief, geweld werkt toch niet, maar passief, door gewoon te weigeren nog langer mee te doen. Weigeren om op eender welke partij te stemmen, weigeren om te vliegen, etc etc. Waarom zou je nu meewerken aan het verrijking van de pharma-industrie, als ze zich gedragen als de eerste de beste oorlogsprofiteur? Moreel bevinden ze zich niet veel boven het niveau “wapenhandelaar” meer. En, als het op de één of andere manier lukt, moeten we gewoon ophouden met de euro te gebruiken. Laat die aandeelhouders het maar oplossen met de gelddrukkerij.

Dat had je niet gedacht hé? Dat er een argument tegen vaccinatie zou uitrollen, zuiver op basis van economische argumenten? Maar zelfs de meest cynische mens zou dit soort verloop niet hebben durven voorspellen.

In ander slecht nieuws, mocht u het gemist hebben: In een rapport van WWF deze week stond dat, tussen 1970 en 2016, twee derde van alle dieren die het WWF monitort van de aarde is verdwenen. Op minder dan een halve eeuw is er dus de grootste massa-extinctie sinds de dinosaurussen gebeurt. Leg dat maar eens uit aan uw kinderen terwijl ze onderweg zijn naar school om dingen aan te leren voor “jobs” op een dode planeet. Extinction Rebellion heeft (nog altijd) gelijk, maar dat is zo 2019. Zelf lukt het me niet dit soort rapporten nog te lezen, iedereen heeft limieten. Maar, als je nog wél kan of je hebt er nog nooit over gehoord: https://wwf.be/nl/campagnes/living-planet-report-2020/

Lieve vrienden, hoe kan het dat deze twee rapporten niet dagenlang in het nieuws zijn? Waarom is dit geen voorpagina-nieuws, waarom start het journaal hier niet mee? Hoe kan het dat er honderd keer meer inkt gevloeid is over een stomme naamsverandering en een handvol BV’s, dan over deze twee ultrashockerende rapporten?

Jullie zullen het zelf moeten doen, beste vrienden, gewapend met enkel een share-knop. Deze keer is het tenminste niet strafbaar.

OH JA, er was nog goed nieuws beloofd. Wel, in Groot Britannië is het klimaatpanel, volledig gevuld met uitgelote burgers, ondertussen succesvol afgerond. De resultaten, een indrukwekkende 556 pagina’s kan je hier lezen:
https://www.climateassembly.uk/report/

En, wat blijkt? Als burgers (wie het ook is) goed geïnformeerd worden over dat hele CCS verhaal van vorige keer, je weet wel dat idee dat we alle CO2 uit de petrochemie in een putteke in de Noordzee kunnen proppen, dan blijkt een grote meerderheid er gewoon tegen te zijn. Dit is toch een beetje troost, weten dat dit beleid eigenlijk geen enkel democratisch draagvlak heeft. Een gewone, geïnformeerde mens weet echt wel beter en ik zie jullie om die reden heel erg graag.

PPS: De foto heeft er weer weinig mee te maken, maar helpt om uw oogballen uit te spoelen.

- TG