Maak bezwaar, opnieuw en opnieuw.

Er zijn geen natuurlijke grenzen aan hebzucht, cynisme en vernielingsdrang. En daarom, lieve vrienden, uw (minimale) hulp is weer nodig.

U herinnert zich nog de ontbossingsaanvraag van Ineos van vorig jaar? Wel, dat zat deze zomer tegen het einde van de wettelijke procedure aan. Eindelijk zouden we het dossier voor een rechter kunnen brengen.

Maar nee hoor. Plots is daar een nieuwe ontbossingsaanvraag, waarmee ze die hele zaak opnieuw starten. Deze keer is de aanvraag wel extra bijzonder, want er zitten gewoon GEEN documenten bij het openbare onderzoek. “Auteursrechten” op het kappen van een bos. Wie bedenkt dit?

Na negen dagen druk, voelen ze zich toch verplicht om hun rommelboeltje vrij te geven, waarbij er werkelijk niets zit dat auteursrechtelijke bescherming zou oproepen. Ten gronde blijft het hetzelfde verhaaltje. De milieueffecten van de geplande plasticfabriek zijn totaal niet duidelijk en toch wil men er nu al, op voorhand, een bos voor neerleggen. Er wordt wat geknutseld met beschermde diersoorten en gronden. Er worden een paar ridicule argumenten bijgesleept over “mogelijke bommen uit de tweede wereldoorlog”, wat blijkbaar ook al een reden zou zijn om een bos preventief te kappen. Het absurde daarbij is natuurlijk wel dat er op die locatie 5 meter (!) zandophoging is gebeurd in de jaren ’60.

En dan de boscompensatie zelf, dat kan op zich al dienen als hedendaagse zwarte satire. Die “compensatie” bestaat immers uit niet minder dan 25 (!) verschillende lapjes grond, waarvan 14 minder dan één hectare. Als je je afvraagt wat er bedoeld wordt met “postzegelbos”, dan is het dus dit. Het is duidelijk gewoon een typisch Belgische verrommelingsoperatie, waarbij er weer wat geld kan verdiend worden door zonder enig breder plan ergens lukraak wat bomen in de grond te pleuren. Alsof dat de bijhorende milieuverwoesting zou compenseren.

Onder de uitgestoken handjes zien we nog steeds Natuurpunt staan, die met dit dossier hun samenwerking met dit klimaat- en milieuverwoestend bedrijf hardnekkig voortzetten. Merkwaardig, want het Galgenweel, het Natura 2000 gebied waarvoor Natuurpunt verantwoordelijk is, ligt nog steeds stampvol met plastickeutels van de buren, Ineos. Handen schudden met de duivel heeft een prijs, lieve natuurvrienden, dat zouden jullie toch moeten weten? In dit geval zitten de handen ook vol met keutels.

Het financiële en klimaattechnische aspect van deze plasticfabriek wordt ondertussen steeds koortsachtiger, steeds waanzinniger. Daar komen we later nog op terug, maar zoveel woede is niet fair aan de start van een zacht nazomers weekend.

Waar kan je bij helpen, lieve vrienden?

Heb je 10 minuten? Stuur een (nieuw) bezwaarschrift in. Instructies daarvoor vind je o.a. op: https://www.schaliegasvrij.be/actie/tweede-bezwaarschrift.html

Heb je 1 minuut? Je kan ook de (algemene) petitie tekenen tegen dit dossier: https://www.11m.be/petitions/no-permit-for-ineos-project-one

Heb je 10 seconden? Druk op “share”.

PS: De foto heeft er niets mee te maken, maar met een beetje geluk kan mijn halfblote bast zorgen voor een beetje "cross-marketing". Ja, de opofferingen gemaakt voor dit project, spreek er niet over! 😅

- TG