Een leeg openbaar onderzoek

Graag even uw aandacht, want het INEOS dossier neemt weer groteske vormen aan.

Net zoals vorig jaar, lanceert men (INEOS in samenwerking met Stad Antwerpen) een "openbaar onderzoek" in het midden van de zomer. Eigenlijk is het een aanpassing van de aanvraag van vorig jaar, alleen gebruikt men deze keer werkelijk elk vuil truukje om deze plasticfabriek toch maar te kunnen bouwen.

De meest opmerkelijke verrassing tot dusver is dat er gewoon geen documenten beschikbaar zijn in het openbaar onderzoek. Ja, u leest dat goed. Wegens "auteursrechten" wordt er niets ter beschikking gesteld. Hierbij rekent men er op dat u als burger niet weet dat dit soort excuses helemaal niet gelden als het over milieu-informatie gaat. Dat weet men bij INEOS en Stad Antwerpen natuurlijk ook wel, dus ze spelen hier gewoon een vertragingsspelletje.

Straf is ook dat de medewerkers bij de dienst omgevingsvergunningen Provincie Antwerpen hier aan meewerken. Ook al hebben ze overduidelijk toegang tot deze, zeer relevante, documenten, er wordt doodleuk verwezen naar Stad Antwerpen. Opnieuw gaat dit regelrecht in tegen het bestuursdecreet waarmee onze toegang tot openbare informatie zou moeten gewaarborgd worden. Het doet wat denken aan de provinciale COVID-maatregelen waarvan de burgemeester van Antwerpen doodleuk verkondigd dat ze die niet zullen handhaven. De provincie als slap, week en warm schaamlapje.

Dit soort gedoe is bijzonder populair bij met name N-VA besturen, wat een beetje bizar is omdat net Geert Bourgeois zo hard voor deze wetgeving rond Openbaarheid van Bestuur heeft gestreden. De laatste jaren zie je echter dat het steeds verder uitgehold wordt, een regelrechte schande als je vergelijkt met hoe het in onze buurlanden Nederland en Duitsland loopt. En ja, ook daar kan men prima ondernemen, openbaarheid van bestuur zorgt doorgaans vooral voor betere, meer gedragen projecten.

Oh ja, de betreffende schepen van milieu is uiteraard Tom Meeuws van Sp.a stad Antwerpen, maar het is nagenoeg gegarandeerd dat ook zij de verantwoordelijkheid zullen doorschuiven naar een N-VA kabinet.

Dames en heren, zo ziet een kleptocratie er uit.

Het openbaar onderzoek waarvan sprake, vindt u hier:
https://omgevingsloket.omgeving.vlaanderen.be/publiek/?openbaaronderzoek#openbaaronderzoekprojectdetail/projectuuid=_gjpTIPRSUugzeEjf3JMiA

Als je iemand kent in de Antwerpse politiek of administratie die nog enige fatsoensnorm heeft, gelieve er dan eens aan te vragen om hier een lijn te trekken. Indien niet, kan je dit bericht altijd delen, zodat andere mensen het kunnen overwegen.

- TG