En wat vinden we in het midden van deze - zoveelste - shit sandwich?

En wat vinden we in het midden van deze - zoveelste - shit sandwich op VRTNWS?

"De cijfers zijn gebaseerd op de veronderstelling dat vanaf maandag bedrijven de activiteiten hervatten. Voor sommige ondernemingen zal dat al zo zijn. Voor andere, zoals de horeca en de evenementensector, blijft het langer wachten."

Als je bedrijf op maandag op een normale manier "de activiteiten hervat", mag je je hand opsteken.

Dus, wat hebben we tot dusver al gehoord?

60% minder BTW geïnd in maart, maar dat zal voor april natuurlijk ook zo zijn. Tenzij het economische leven iets miraculeuzer doet dan de wederopstanding van Jezus zelve, is er sowieso dus al 10% van de economische activiteit voor dit jaar verdampt. Maar dat is de absolute onderlat hé.

Minstens een kwart van de bedrijven in moeilijkheden. Minstens is hierbij het cruciale woord.

Als het gaat over armoede, niemand die het weet! Nee, je verwacht het niet hé. 🥳

Hier, een expert aan het woord:
"We hebben geen recente gegevens die ons toelaten om in te schatten hoeveel mensen getroffen zijn. De cijfers die we normaal gebruiken als het om armoede gaat, dateren van 2 jaar geleden. Die zijn zeer betrouwbaar, maar komen met vertraging, want ze zijn gebaseerd op enquêtes."

Wat we wel weten is dat pakweg 16,4 % van de bevolking, voor een totaal van 1,8 miljoen mensen, twee jaar geleden al onder de armoedegrens zaten.

Dus, ja, ik blijf bij mijn schatting, dat we rond de 25-40% van "de economie" zullen zien verdwijnen ergens tussen dit en volgend jaar. En die komt heus niet zomaar terug. Zelfs met het optimistische cijfer van 25% verlies en een verschroeiende groei van 10% per jaar doe je er 3 jaar over om te recupereren. Maar het is eerder waarschijnlijk dat de schok in 2021 gewoon nog even ver doorzet en we dus nog iets dieper moeten beginnen. 30% verlies en een groei van "maar" 5% per jaar? 7 jaar herstel nodig.

Iedereen zit nog wat in de ontkenningsfase, dus we moeten wellicht nog 1 à 2 weken wachten voor de koppen in het nieuws beginnen wijzigen. Dan wordt het wellicht van "heropstart loopt toch moeilijker dan verwacht" en "extra inspanningen nodig".

Laten we op dat moment gewoon een campagne starten om onmiddellijk een universeel gegarandeerd inkomen en demurrage in te voeren, goed? Of hebben jullie goesting in het jarenlang aanzien van tentenkampen, gekraakte huizen en andere taferelen die in Griekenland werden gedemonstreerd?

Terwijl iedereen twee maanden geleden zat te flippen over het virus, had ik video 3 al eens bekeken. Misschien zijn jullie daar nu ook klaar voor:
https://www.centerforhealthsecurity.org/event201/videos.html

- TG