Cabin fever.

Over dingen doen. (Dit wordt een héél lange update, hou u vast.)

Vanmorgen werd ik wakker, besefte plots dat ik geen wekker had gezet én dat het maandag was. Yikes. 😅 Vandaag was immers de dag waarop we met niet minder dan 27 vrijwilligers op de baan gingen om meer dan 16.000 mondmaskers rond te brengen bij meer dan 400 scholen in heel Vlaanderen. Dat hoort bij het "stiekeme" projectje waar ik dus al enkele weken mee bezig ben: wijhelpenmee.be

Heel vroeg in deze pandemie vroegen Anthony en Jeroen me immers om hulp met het logistieke aspect van het maken van mondmaskers. Ok dan...

Ondertussen is het een netwerk van meer dan 1000 vrijwilligers (koeriers, makers, mensen die de stapels inkomende emails helpen verwerken, etc) dat nog steeds aan het uitbreiden is met meer depots en locaties. Talloze vrienden zijn komen helpen: Stijn die er als allereerste bakfietser bij was, Eva die al aan haar tweede naaimachine zit, Daisy die mee het depot op orde houdt, Anne achter de computer en de telefoon, Evy met vanalles en nog wat, Inger en Steven die me een bakfiets hebben geleend en natuurlijk Liesbeth zonder wiens stille inzet op ons bureau dit nooit mogelijk was geweest.

Vrijdag konden we 425 zelfgemaakte mondmaskers leveren bij Free Clinic, om het enorme risico bij verslaafden wat in te dijken. Vandaag stonden we ook nog bij CAW met 300 zelfgemaakte maskers. De week daarvoor hebben we ook nog bakfietsen vol kinderboeken, kleurboeken, potloden en een tiental laptops rondgebracht bij kinderen uit kansengroepen in Antwerpen Noord. We verdeelden dozen vol katoen, geschonken door Veritas, om nog meer mondmaskers mee te maken.

Als het zo zwart op wit komt te staan, is het allemaal best wel zot.

Maar ondertussen gebeurden er ook vele rare dingen. Er hangt echt een raar sfeertje in de lucht. Mensen die mensen die ik graag zie contacteren met rare berichten over mij. Ongeduld, mensen die duidelijk extreem slecht slapen, die alarmerende gedachten over zichzelf uitspreken, etc etc.

Zo was er de hele discussie over het al dan niet moeten dragen van mondmasker, waar een hele massa het nodig vond om Marc Van Ranst verwijten te beginnen maken. Terwijl je vanop dag 1 kon uitrekenen dat letterlijk alle mondmaskers van de hele wereld nooit voldoende zouden zijn. Ja, dan moet je prioriteit geven aan eerstelijnshulp. Dan mag je de algemene bevolking niet aanmoedigen om ze te dragen, want dan wordt de schaarste nog erger.

Maar, lieve vrienden, als je dat ziet heb je twee keuzes. Ofwel gooi je je handen in de lucht en zoek je de dichtstbijzijnde persoon die je de schuld kan geven. OF je stroopt je mouwen op. Je haalt je naaimachine van onder het stof, je pompt je fietsbanden op of je maakt je innerlijk administratief wonder wakker.

Lieve vrienden, we hebben nog lang te gaan en het nieuws wordt écht niet fundamenteel beter de komende maanden. Dit ding gaat echt al onze krachten vergen, van iedereen.

Wat we echt niet meer kunnen veroorloven is eender welke verspilling van emotionele energie. Niet van onszelf, of van anderen.

Dat brengt me op deel 2.

Het 5G "debat" van de voorbije dagen. Dit weekend maakte mijn broer Joris me er op attent dat er echt wel rare berichten over rond werden gestuurd. "Zal ik er iets over schrijven?" "Ja, best wel."

Jawadde. Wat is dat?!?

Het is me behoorlijk ontgaan, maar snel werd duidelijk dat er een onwaarschijnlijke hoeveelheid desinformatie in onze maatschappij is gepompt over dat hele 5G verhaal. Tot er plots op een week tijd van minstens 4 mensen zo'n vragen kwamen. Klopt dit? Moeten we geen protest organiseren?

Alleen was het vrij gemakkelijk te verifiëren dat er helemaal geen reden was voor zoveel paniek. Dus, waar komt zoiets dan vandaan.

De "smaak" van dit soort opstoten is ons ondertussen toch wel wat bekend. En ja hoor, het bleek weer Russisch van oorsprong (artikel van mei vorig jaar):
https://www.nytimes.com/2019/05/12/science/5g-phone-safety-health-russia.html

Dat, lieve vrienden, heeft iets bijzonder wraakroepend. Het wil immers zeggen dat Rusland het blijkbaar nodig vindt om in het midden van een globale pandemie nog eens wat extra angst te pompen in Europa. Met platte leugens, verdraaide onderzoeken, een handvol dwalende wetenschappers, etc.

Je denkt misschien "Thomas, dat klinkt wel wat overdreven," maar dat is het niet. We hebben het gezien in het klimaatdebat, tijdens de opgang van Trump, Brexit, het kernenergiedebat, anti-vaccinatie gedoe en nog veel meer. In Nederland had je bijvoorbeeld ook nog de vliegtuigcrash. Zelfs in de desinformatie rond AIDS in de jaren '80 zat (bewezen) een Russische hand.

Deze informatieoorlog is gericht op destabilisatie. Het dient er niet voor om je ergens van te overtuigen, maar om je vertrouwen in instituten te doen verliezen. Vertrouwen in dokters, wetenschappers, virologen, sociologen, etc etc. Net zolang tot je geen vertrouwen meer hebt in eender wat je te lezen krijgt en je compleet apathisch wordt. Het doet democratieën integraal falen, wat we nu met de eigen ogen kunnen zien gebeuren in de VS en Groot Britannië.

Dat legitieme protesten (tegen bijvoorbeeld glyfosfaat of fijn stof) daarmee ook onder de voet worden gelopen, is "collateral damage". Wanneer destabilisatie je doel is, telt enkel de desinformatie, de demoralisatie.

Dat is een verschrikkelijk fenomeen om tegen te vechten, want als je de éne golf desinformatie de kop hebt ingedrukt, komt weer het volgende. En meestal gaat het nog redelijk traag, maar wat ik de voorbije week heb gezien ivm 5G heb ik echt nog nooit gezien.

De pandemie maakt onze instituten nog kwetsbaarder en onze geesten nog ontvankelijker voor angsten. En dat wordt nu moedwillig uitgebuit door een buitenlandse kracht.

We gaan ooit echt eens een eitje moeten pellen met die gasten. Ik stel voor dat we beginnen met hen van het internet te trappen. Dit gaat gewoon te ver, dit begint op oorlogsmisdaden te lijken.

Lieve vrienden, sorry daar zo mee binnen te vallen. Het moest er gewoon even uit. En je ziet er alweer bitter weinig over in de standaardmedia, terwijl op sociale media de rotting echt overal zit ondertussen.

Probeer goed te rusten en stroop morgen mee je mouwen op. Desinformatie bestrijden, een nieuwe economie bouwen of mondmaskers maken en rondfietsen, kies gewoon iets.

Komaan, hup!

- TG