Ten oorlog.

Alberto Cottica vertelde me ooit over een kloosterorde die je bij het intreden niet lastigvielen met één of ander filosofische kader, maar gewoon zeiden "hier is een schup, begin maar".

Soms is het dat gewoon. Een werktuig vastnemen en er aan beginnen. Grote filosofieën en psychologische theorie aan de kant schuiven en gewoon dingen doen die nodig zijn.

"Is de mens van nature goed of niet goed?"
"Who cares? Hier is een schup."
Zoiets.

Vandaag was zo'n dag. Op geen enkele manier had ik me voor kunnen stellen dat ik dit allemaal zou gaan doen. Jullie hadden misschien al gehoord van een initiatief om zelf mondmaskers te maken? Wel, daar moest een logistiek plan voor komen. Hier is een schup. En daar ging ik dan. Het (tussentijdse) resultaat kan je zien op Maskermatch.be, ik hoop oprecht dat er onwaarschijnlijk veel mensen mee dingen beginnen produceren.

We hebben ondertussen ook al meer dan 70 koeriers geengageerd (dankzij Stijn Wens, Lieven Jacobs en Fenna Bouve, nog zo'n mensen die er steeds weer in vliegen). Op 1 dag tijd, niet te geloven.

Maar ik zie ook de vraagkant binnenkomen, honderden schorten, mondmaskers, etc zijn nodig in de zorgsector. Zet je er aan mensen, de speeltijd is voorbij. Ja, ook zelfgemaakte dingen hebben een plek.

Daarnaast heb ik nog geprobeerd om te bemiddelen in een situatie waarbij er een paar miljoen medische mondmaskers in Egypte klaar zouden liggen voor België. Da's niet gelukt, ons overheidsapparaat trekt het nauwelijks nog qua beslissingskracht. Maar ook faling maakt in sé niet uit, hoe groot ook. Je werkt gewoon verder.

Ondertussen hebben we ook nog een online platform opgezet voor sona pona, waar ik heel binnenkort allerlei ideeën wil gaan uitwerken in handige online cursussen. Op 1 dag tijd was het bijna af.

En alsof dat nog niet genoeg was, vroeg m'n huisgenote nog om "eventjes" te helpen met een video-opname van een "online tangoles". OK dan. Geef die schup ook maar hier.

Ik kan je 1 ding verzekeren, ik heb vandaag geen tijd gehad om angst te hebben. Nuttig werk is klaarblijkelijk de beste remedie.

Dus. Hoppa. Ga van die sociale media af en zoek je iets nuttig om te doen. We hebben geen meningen nodig, maar mensen die van aanpakken weten. Ten oorlog!

(En op het einde van de dag mag je een pintje drinken met wat zoute nootjes. Ook dat wisten de paters zeer goed.)

- TG