Langzaam begint de situatie door te dringen.

Wat opvalt is hoe de snelheden daarin verschillen. Sommige mensen (zoals ik) zitten al maanden, tot een jaar in de toekomst te denken. Sommige mensen kijken slechts 1 dag ver en gaan nog "ne laatste" drinken op café.

Veel wederzijdse frustratie. De éne vindt de andere een paniekzaaier/overdrijver, omgekeerd verwijten men mensen onverantwoord gedrag.

Maar, lieve mensen, met een beetje geduld komen we een pak verder. Veel mensen die de situatie ontkennen zijn gewoon hartstikke bang, maar dat zijn ook diegenen die helemaal de andere richting uitslaan en compleet irrationele dingen doen. Ja, lieve toiletpapierhamsters, dat gaat - helaas - over jullie.

Kijk elkaar gewoon even in de ogen en luister even. Als je dat in je hebt, straal wat rust uit. Leg desnoods nog eens rustig uit waarom we deze maatregelen nemen, wijs op goede bronnen van informatie (VRT NWS is fantastisch goed bezig), enzovoort.

"Ik begrijp het wel" is het beste dat je soms kan zeggen, ook al zie je iemand iets doen dat vreemd aanvoelt. Een beetje geduld hebben, zonder mee te gaan in de ontkenning of paniek. De meeste mensen weten wel dat ze zich niet lekker voelen en hebben een enorme nood aan zo'n rustige stem.

Ondertussen zit ik, net zoals heel veel mensen, absoluut niet stil. Als je zin en tijd hebt om aan iets mee te werken, dit zijn de dingen waar ik persoonlijk mijn schouder onder aan het zetten ben:

Eerst en vooral zetten we ons in bij de organisatie van online leerprojecten. Met mijn bedrijf LEF hebben we heel toevallig de voorbije maanden een heus e-learningplatform ontwikkeld, specifiek gericht op bijvoorbeeld NGO's en bedrijven. Je kan bijvoorbeeld de komende tijd benutten om allerlei interne (en externe) opleidingen op te zetten, het is een ideaal moment daarvoor. Contacteer me gerust als jouw organisatie hier interesse in zou hebben, we kunnen professionele ondersteuning bieden in de ontwikkeling van materiaal en zijn het gewoon van met heel complexe materie om te gaan. Andere klanten op ons platform zijn bijvoorbeeld ITG/Tropisch Instituut, Sensoa, Kliq, enzovoort. We hebben een speciale "corona formule" ontwikkeld om dit haalbaar te maken voor vrijwel elke organisatie.

Daarnaast ben ik bezig met een project gericht op de meest kwetsbare kinderen in Antwerpen Noord. Die zijn eind vorige week met quasi lege handen naar huis gestuurd, waar ze in veel gevallen geen computer of zelfs boeken hebben om de tijd mee door te brengen. We gaan een reeks laptops aan hen bezorgen en ander materiaal om de komende weken (misschien zelfs maanden) door te komen. Er zijn overigens heel wat initiatieven om ook leermateriaal en live online klassen te gaan organiseren, bijvoorbeeld Techies for schools - BE, waar je je kan aansluiten.

En dan zijn we nog aan het rondkijken om een permacultuurproject op te starten in het Antwerpse, het is tenslotte lente. 😉 Heb je (geschikte) grond ter beschikking of heb je zin om hier aan mee te bouwen, laat het me weten. (Voor mensen die het zich afvragen, ja dat kunnen we doen zonder nodeloos besmettingsrisico te veroorzaken. Het zal wel wat "raar" zijn bij momenten, maar alles went.)

Als laatste zijn we in de achtergrond bezig om een totaal ander soort geldsysteem op poten te krijgen de komende maanden. Mogelijk begrijpen jullie ondertussen ook wel waarom dit nodig is. Als je hier meer over wil weten, kan je alvast de TEDx video van Stef Kuypers bekijken. (Later deze week kom ik nog wel met meer info hierover.)

Voila. Hopelijk zijn jullie ook met leuke en interessante dingen bezig. Ik zag al een paar bijzonder mooie foto's van mensen die een boswandeling maken, die mag je hieronder met veel plezier delen.

Spread the love.

En zorg voor elkaar. 😘

- TG